Vernieuwde gasnorm: goede zaak voor installaties | Engineeringnet

2021-11-05 07:12:25 By : Mr. Yongchuan Xiao

Vernieuwde gasnorm: goede zaak voor installaties

Op 29 september werd het addendum van de gasnorm NBN D 51-003 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Carl Verlinden van leverancier Viega zet de belangrijkste veranderingen op een rij.

Trefwoorden: #gasbuis, #gaskoppeling, #installateur, #norm, #normering, #techniek, #viega

ENGINEERINGNET.BE - De norm NBN D 51-003 richtlijnen voor de 'binnenleidingen voor aardgas en plaatsing van de verbruikstoestellen'. Aan zo'n publicatie in het Staatsblad gaat een heel traject vooraf, waarbij je als producent de kans krijgt tegenvoorstellen te doen bij de commissie. Bij Viega doen we dat niet alleen vanuit ons kwaliteitsstreven, maar ook vanuit het standpunt van de installatie. Voor de installatie is deze nieuwe norm een ​​goede zaak, toch zeker wat betreft de perstechniek.

Nu ook inox perskoppelingen voor gas Gasleidingen kunnen worden gemaakt, en mogen tot 54 mm geperst worden.

Grotere koperdiktes Persen wordt voor koper toegestaan ​​in grotere maten, tot 54 mm in plaats van 28 mm tot nu toe. Vroeger moest dat allemaal gesoldeerd worden. Let wel: zowel voor hardsolderen als persen moeten de koperen buizen van 35 en 42mm een ​​dikte van 1,2mm en de koperen buizen van 54mm moeten een dikte van 1,5 mm hebben.

Geperste gasleidingen inmetselen mag vanaf nu Tot nu toe moest je geperste gasleidingen altijd in opbouw plaatsen, en dat natuurlijk ontsierend werken. Met dat euvel is nu komaf gemaakt. Je mag ze ook ingraven van bovengronds leggen buiten het gebouw.

De inox perskoppelingen en leidingen hoeven niet beschermd te worden.

Koperen en kunnen buizen met persfittingen in het zicht worden geplaatst, en kunnen worden geplaatst in verluchte schachten van leidinggoten en in verluchte holle ruimtes.

Bescherming tegen corrosie Dat wordt aan de hand van duidelijk gemaakt in een overzichtelijke tabel.

Inox installaties geen bescherming, tenzij ze in corrosieve milieus worden geplaatst. Een bekleding uit een synthetisch materiaal is dan voldoende. Koperen leidingen moeten echter worden beschermd met een synthetische bekleding, tenzij de opbouw in een niet-corrosief milieu gebeurt.

Dichtheidsproef op 150mbar Daarnaast moeten er ook eisen worden gesteld aan de lekdetectievloeistoffen. Ze moeten voldoen aan de EN 14291, en voor inox mag het chloridengehalte niet hoger zijn dan 30 mg/l, ook weer om corrosie te vermijden.

Nieuwe sterkteproef bij gevormde uitvoerings Bij installaties die rechtstreeks worden door een gasdrukregelstation zal een mechanische sterkteproef van 250mbar gedurende 15 minuten moeten uitwijzen van de mechanische goed is, zonder risico op lekkages.

OVER DE AUTEUR Carl Verlinden is Area Product Manager West-Europa bij Viega, een producent van installatietechniek.

Wij laten het nieuws voor u zien

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit jouw sector.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle industriële en technische ontwikkelingen.

We sturen geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer informatie. Door te regelen ga je akkoord met de algemene voorwaarden.